Med fastighetsskatt betalas skatt för fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder. För företagare är det viktigt att förstå hur fastighetsskatt fungerar och vem som är ansvarig för att betala den.
Statlig fastighetsskatt är en skatt som ägare till skattepliktiga fastigheter utan färdigbyggda bostäder måste betala. Skatten baseras på fastighetens taxeringsvärde, vilket motsvarar 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Fastighetens taxeringsvärde bestäms genom en fastighetstaxering. Särskilda regler gäller för företagare som äger fastigheter som inte används för bostadsändamål.
Skatteverkets beslut om fastighetstaxering avgör om en fastighet ska beskattas med statlig fastighetsskatt eller kommunal fastighetsavgift. Från och med år 2008 är det kommunal fastighetsavgift som gäller för bostäder. Å andra sidan måste företagare fortfarande betala statlig fastighetsskatt för obebyggda tomter och för bostadsbyggnader under byggnation.
För nybyggda bostadshus finns undantag från fastighetsavgiften för de första åren. Om huset har värdeår före 2011 betalas ingen fastighetsavgift under de första fem åren, följt av halv avgift under de kommande fem åren. För hus med värdeår 2012 eller senare slipper företagaren fastighetsavgiften i 15 år, och betalar sedan full avgift.
När det gäller betalning av fastighetsskatt eller fastighetsavgift, ska skatterna erläggas för hela det kalenderår av den eller de personer som äger fastigheten. Den som står som ägare till fastigheten den 1 januari ett visst år är ansvarig för att betala skatten eller avgiften för hela året.
Sammanfattningsvis är fastighetsskatt en viktig ekonomisk åtagande för företagare som äger fastigheter utan färdigbyggda bostäder. Det är avgörande att vara medveten om reglerna och ansiktet som ägare avseende betalning av fastighetsskatt eller fastighetsavgift för att undvika eventuella straffavgifter.