Fullmakt – Vad är det och hur används det inom näringslivet?

Most En fullmakt ger ett ombud rätt att utföra handlingar i annans namn för annans räkning. Lagar & regler > FullmaktFullmakten gör det möjligt att utföra rättshandlingar genom ombud. En fullmakt ger en person, fysisk eller juridisk, rätt att företräda en annan person, fysisk eller juridisk. Med andra ord kan man med en fullmakt ge någon annan i uppdrag att utföra handlingar i sitt eget namn med rättsligt bindande verkan. Sådana rättshandlingar kan avse exempelvis köp, beställning och försäljning av varor och tjänster, eller disponering av innestående bankmedel. Den som lämnar fullmakt kallas fullmaktsgivare eller huvudman, och den som får fullmakt kallas fullmaktstagare, fullmäktig, ombud eller mellanman.

Fullmakt är en skriftlig eller muntlig utfästelse från huvudmannen till tredje man, det vill säga en utomstående fysisk eller juridisk person, om att mellanmannen har rätt att utföra rättshandlingar åt huvudmannen. En fullmakt behöver dock inte vara meddelad direkt från huvudmannen till tredje man – huvudmannen kan lämna en skriftlig eller muntlig fullmakt till mellanmannen som sedan visas upp respektive återges för tredje man.

Det är vanligt att företag vill ge någon eller några anställda rätt att vara ombud i allt som avser näringsverksamheten. Det är då möjligt att utfärda en handelsfullmakt, en prokura. En anställning kan också innebära en automatisk rätt att företräda sin arbetsgivare, om det följer av personens arbetsuppgifter att inneha en viss ställning gentemot tredje man. Kassabiträden, inköpare och upphandlare är typiska exempel på anställda som innehar en sådan ställningsfullmakt.

Självständig fullmakt är en annan typ av fullmakt som ger stor handlingsfrihet åt ombudet att fatta beslut och agera på huvudmannens vägnar. Det är viktigt att fullmakten är tydlig och specificerar vilka befogenheter som överförs från huvudmannen till ombudet för att undvika missförstånd eller oegentligheter. Fullmaktsrelationen är reglerad i lag och det är viktigt att vara medveten om de rättigheter och skyldigheter som följer med att agera som ombud.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen