För företagare är det viktigt att förstå och kunna tolka en resultaträkning, som är en rapport över intäkter och kostnader under en viss period. Resultaträkningen utgör en central del av bokslutet och måste enligt lag inkluderas i årsredovisningen. Genom att sammanställa intäkter och kostnader under en räkenskapsperiod, oftast ett år, kan företagets resultat tydligt utläsas. Resultatet fås genom att addera intäkterna och dra bort kostnaderna för att se om företaget har gått med vinst eller förlust.
En resultaträkning är uppdelad i flera delar för att underlätta översikten och säkerställa korrekta resultat. Även om det inte finns en exakt mall för hur en resultaträkning ska se ut, följer de flesta företag numera en standardiserad utformning för att underlätta läsningen. En typisk resultaträkning kan inkludera rörelseresultat, resultat efter finansiella poster, extraordinära intäkter och kostnader, bokslutspositioner såsom avskrivningar och skatt.
Det finns två huvudsakliga typer av resultaträkning enligt årsredovisningslagen – kostnadsslagsindelad och funktionsindelad. Kostnadsslagsindelningen fokuserar på olika typer av kostnader, medan funktionsindelningen grupperar kostnaderna efter deras verksamhetsfunktion. Det är viktigt att skilja mellan dessa två typer för att få en klar överblick över företagets ekonomiska resultat.
Exempel på poster som kan ingå i en kostnadsslagsindelad resultaträkning är nettoomsättning, råvaror, personal- och externa kostnader samt avskrivningar. Å andra sidan kan en funktionsindelad resultaträkning innehålla poster som förändring av varulager, intäkter från koncernföretag, räntor och extraordinära intäkter och kostnader.
Genom att förstå och kunna tolka resultaträkningen kan företagare få insikter i sin ekonomiska ställning, ta strategiska beslut och planera för framtiden. Det är därför viktigt att ha kunskap om hur en resultaträkning fungerar och vilka delar den består av för att kunna driva och utveckla företaget på ett effektivt sätt.